Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: "FML is setting up Minecraft environment" stuck at 0%  (Read 21508 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last post
4 Replies
18148 Views
Last post September 13, 2012, 12:41:48 AM
by leoham
0 Replies
17827 Views
Last post October 29, 2012, 01:20:46 AM
by TheCraftyDawg
1 Replies
1339 Views
Last post April 13, 2013, 07:19:53 PM
by loordgek
1 Replies
3112 Views
Last post September 02, 2013, 09:15:43 AM
by luacs1998
1 Replies
446 Views
Last post July 17, 2014, 08:39:40 PM
by Jacky2611

Offline stringburka

  • Tree Puncher
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Posts: 2
  • Karma: +0/-0
  • I am new!
    • View Profile
"FML is setting up Minecraft environment" stuck at 0%
« on: December 17, 2012, 03:38:20 AM »
Hi all! I'm having this issue - I've done searches and found others with the same issue and for some it seems to have been solved by a reinstall but that didn't work for me.

The issue is that directly after first installing forge on a clean minecraft 1.4.5, when trying to start minecraft it gets to the "forge is setting up minecraft environment" popup but gets stuck at 0% and doesn't move again at all for at least 10+ minutes.

I'm running Ubuntu 1.10 (actually it's Lubuntu but that's what it says in the terminal - it's my father's computer and I'm not linux-savvy), 64 bit version.
This is what I did:
1. Downloaded latest minecraft (1.4.5) and installed it. By itself it works fine.
2. Downloaded latest forge (6.4.2 446)
3. Extracted forge zip into a folder
4. Opened /.minecraft/bin/minecraft.jar and deleted META-INF
5. Drag-dropped the contents of the forge folder into minecraft.jar
6. Closed minecraft.jar, started game, issue happens.

When it didn't work, I first redid steps 1,5 and 6 twice. Then I googled, found this and put those three into /.minecraft/lib/. That didn't work, so redid whole thing steps 1 to 6, including fresh downloads, and it still doesn't work.

I can't find any error logs either, so I can't really post anything here. Something I found caused it for others was that not all files had been copied. I don't know if they've been or not, as I don't have a proper error log, but the minecraft.jar has 1444 objects in it, the forge zip has 226 objects and the extracted forge folder has 226 objects. And I've redone it once completely - so I don't _think_ that's the issue.

EDIT: It should be noted that I don't know for sure there are no error logs, just that I can't find them - as I'm not linux savvy I don't know if they're put somewhere else, but there's no in the .minecraft folder at least.

Thanks for any aid!
« Last Edit: December 17, 2012, 03:40:04 AM by stringburka »

Offline HMPerson1

  • Diamond Finder
  • **
  • Thank You
  • -Given: 17
  • -Receive: 35
  • Posts: 312
  • Karma: +42/-1
  • Gender: Male
  • I am a programmer!
    • View Profile
Re: "FML is setting up Minecraft environment" stuck at 0%
« Reply #1 on: December 17, 2012, 04:32:54 AM »
The logs we're looking for are at .minecraft/ForgeModLoader-client-#.log.
Btw, thanks for the well written report. It's quite hard to come by one these days.
There's an EAQ for a reason. Read it!
"Note that failure to read this will make you look idiotic. You don't want that do you?" -- luacs1998

First rule of bug reports: More information is always better.
Oh, and logs OR IT DIDN'T HAPPEN!!

Offline stringburka

  • Tree Puncher
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Posts: 2
  • Karma: +0/-0
  • I am new!
    • View Profile
Re: "FML is setting up Minecraft environment" stuck at 0%
« Reply #2 on: December 17, 2012, 04:44:47 AM »
I have no such file, unfortunately.
And, well, I want to play TFC, so there's no use for a non-functional report, then I can't get any useful help! :)

Offline keepcalm

  • Forge Modder
  • Diamond Finder
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 66
  • Posts: 276
  • Karma: +89/-2
  • MCPatcher is pure evil
    • View Profile
Re: "FML is setting up Minecraft environment" stuck at 0%
« Reply #3 on: December 17, 2012, 10:47:26 AM »
Try using MultiMC. It's pretty much the best launcher out there, and it's compatible with Linux. It makes things a lot easier.
Protip: try and find answers yourself before asking on the forum.
It's pretty likely that there is an answer.

Was I helpful? Give me a thank you!
Hidden

Tired of waiting for mods to port to bukkit?
use BukkitForge! (now with a working version of WorldEdit!)

 

Close
Please register or Login to join in on the community!